Τι δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος

Όλοι θέλουμε να ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Ανεξάρτητα από την διατροφή που θα επιλέξει κάθε ένας (ξηρά τροφή, ωμή B.A.R.F., μαγειρευτά κτλ) υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να περιέχονται ποτέ στην διατροφή του είτε στα κύρια γεύματα, είτε σαν λιχουδιές!

Τι ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας, ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυλή του:

- ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ Ή ΕΒΑΠΟΡΕ: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά λιπαρά και λακτόζη  και μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Για τον σκύλο το γάλα είναι τροφή και όχι ρόφημα. Μερικοί σκύλοι δεν χωνεύουν το γάλα και κάνουν εμετό ή κάνουν διάρροια. Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό (για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση και μειώνεται προοδευτικά). Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια. 

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της Περσίνης (μία τοξίνη που μοιάζει με λιπαρό οξύ) που αν και είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους (όχι όμως τους αλλεργικούς) είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους.

- ΚΟΚΑΛΑ: Με τα κόκαλα μπορεί να πνηγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά. Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. 

- ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Το κρεμμύδι σε όλες του τις μορφές (φρέσκο, μαγειρεμένο, σκόνη κτλ) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο σκύλο σας.

- ΣΚΟΡΔΑ:  Το ίδιο με παραπάνω απλά μία πολύ μικρή ποσότητα την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν αντιπαρασιτικό, ειδικά σε διατροφή BARF.

- ΧΟΡΤΑ: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Μόνο όταν ο σκύλος έχει πρόβλημα δυσπεψίας θα επιλέξει μόνος του να φάει χόρτα, και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

- ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Όλα τα είδη σοκολάτας, σε οποιαδήποτε ποσότητα πρέπει να αποφεύγονται. Περιέχει «θειοβρωμίνη» και είναι τοξική για τους σκύλους, και μπορεί να προκαλέσει  εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή ακόμη και θάνατο.

- ΤΗΓΑΝΙΤΑ:Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το  λάδι προκαλεί κολίτιδα.

- ΑΛΜΥΡΑ: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα –ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.

- ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΡΑ/ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ/ΚΑΥΤΕΡΑ: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάροια. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας  το φαγητό με νερό.

- ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΙ: Περιέχουν καφείνη, θεοβρωμίνη, θεοφυλλίνη, που προκαλούν εμετό, διάρροια πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
- ΑΛΚΟΟΛ: Προκαλεί καρδιά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

- ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΛΟ περιέχουν κυάνιο, ουσία πολύ βλαβερή για την υγεία του σκύλου.

- ΓΛΥΚΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια. 

- ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ, ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΝΑΚΣ: Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.

- ΩΜΑ ΑΥΓΑ: Περιέχουν το ένζυμο αβιδίνη που εμποδίζει την απορρόφηση της βοιτίνης (βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η) που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου. Επίσης τα ωμά αυγά μπορούν να έχουν σαλμονέλα.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία!